De nieuwe B Corp-standaarden: Deep dive 9 impact topics
De spelregels voor B Corp-certificering veranderen. Vanaf april 2025 verhoogt B Lab de duurzaamheidslat en introduceert nieuwe standaarden. En dat is goed nieuws. Want wat ooit vooruitstrevend was, is nu de norm. Tijd om de volgende stap te zetten.
Deze veranderingen hebben impact op bedrijven die al B Corp zijn én op bedrijven die dat willen worden. Dit keer doen we een deep dive in de 9 impact topics.
Impact-thema 1: Purpose & Stakeholder Governance
Jouw bedrijf zet zich actief in om business te gebruiken als een kracht voor positieve verandering. Een heldere purpose, betrokken stakeholders en transparante communicatie over impact staan centraal.
Stakeholders een echte stem geven betekent dat hun belangen worden meegenomen in besluitvorming. Dit kan bijvoorbeeld door iemand aan te stellen die de ‘stem van de natuur’ vertegenwoordigt. Als een beslissing niet in lijn is met deze belangen, is transparante communicatie over de beweegredenen essentieel.
Voorbeelden van vereisten:
-
Het bedrijf betrekt stakeholders bij besluitvorming en houdt rekening met hun impact.
-
De hoogste bestuurslaag houdt expliciet toezicht op sociale en ecologische impact en stakeholderoverwegingen.
Impact-thema 2: Workplace Culture
Een positieve werkcultuur ontstaat wanneer medewerkers zich gewaardeerd, veilig en betrokken voelen. Dit thema draait om het versterken van medewerkers en het serieus nemen van hun stem.
Denk aan regelmatige tevredenheidsmetingen, het actief betrekken van medewerkers bij strategische beslissingen en het ontwikkelen van een verbeterplan voor de werkcultuur.
Voorbeelden van vereisten:
-
Het bedrijf betrekt medewerkers bij beslissingen die hen raken en informeert hen over hoe hun feedback wordt verwerkt.
-
Er is een plan om de werkcultuur structureel te verbeteren en te implementeren.
Impact-thema 3: Fair Wages
Een eerlijk loon is een basisrecht en helpt armoede doorbreken. Dit thema richt zich op het waarborgen van een living wage binnen je bedrijf én keten.
Voor bedrijven met complexe toeleveringsketens is het belangrijk om onderzoek te doen naar levensstandaarden en lonen. Wat zijn de kosten voor levensonderhoud en hoe verhouden de lonen zich daartoe?
Ook zonder productieactiviteiten moet iedere B Corp aantonen dat medewerkers eerlijk en gelijkwaardig worden betaald.
Voorbeelden van vereisten:
-
Het bedrijf communiceert transparant over loonbepaling en secundaire arbeidsvoorwaarden.
-
Basislonen liggen minstens 20% boven het minimumloon.
-
De toeleveringsketen wordt beoordeeld op mogelijke loon- en inkomenskloven.
Impact-thema 4: Justice, Equity, Diversity & Inclusion
JEDI (Justice, Equity, Diversity & Inclusion) is een essentieel thema binnen de nieuwe B Corp-standaarden. Het doel is het bouwen van eerlijke en inclusieve gemeenschappen door diversiteit in teams, eerlijke werving en een inclusieve werkomgeving actief te bevorderen.
Voorbeelden van vereisten:
-
Het bedrijf faciliteert gesprekken of enquêtes over JEDI op de werkvloer.
-
Er is een actieplan met meetbare JEDI-doelstellingen, waarvan de voortgang gedeeld wordt met medewerkers en andere stakeholders.
-
Inclusieve wervingspraktijken worden actief toegepast.
Impact-thema 5: Human Rights
Mensenrechten binnen de gehele keten respecteren en naleven krijgt een grotere rol binnen de nieuwe standaarden. B Corps moeten onderzoeken waar en hoe mensenrechten mogelijk in het gedrang komen en proactief bijdragen aan de bescherming ervan. Dit sluit aan bij de CSRD-verplichting en is nu ook binnen het B Corp-raamwerk opgenomen.
Voorbeelden van vereisten:
-
Het bedrijf heeft een proces om informatie over mensenrechtenrisico’s te verzamelen, prioriteren en escaleren.
-
Mensenrechtenrisico’s worden meegenomen in inkoopbeslissingen.
Impact-thema 6: Climate Action
Klimaatverandering is een urgente uitdaging. B Corps moeten zich actief inzetten voor het verminderen van hun ecologische voetafdruk, in lijn met wetenschappelijke richtlijnen en klimaatafspraken.
Elke B Corp, ook dienstverleners, moet de CO2-uitstoot van het bedrijf meten (Scope 1, 2 en 3 volgens het Greenhouse Gas Protocol) en reductiedoelen stellen die in lijn zijn met een 1.5°C-scenario.
Voorbeelden van vereisten:
-
Het bedrijf meet jaarlijks de broeikasgasemissies in zijn activiteiten en waardeketen volgens het Greenhouse Gas (GHG) Protocol.
-
Er is een wetenschappelijk onderbouwd net zero-doel (inclusief tussentijdse doelstellingen) om bij te dragen aan de wereldwijde netto-nul uitstoot tegen 2050.
Impact-thema 7: Environmental Stewardship & Circularity
De planeet heeft circulaire en natuur-positieve bedrijfsmodellen nodig. B Corps moeten inzicht hebben in hun milieu-impact en stappen zetten om deze te verbeteren. Energie, water, afval en biodiversiteit zijn hierbij belangrijke thema’s.
Daarnaast speelt circulariteit een grote rol: hoe gaat jouw bedrijf om met natuurlijke hulpbronnen en het minimaliseren van afval (zowel product als verpakking)?
Voorbeelden van vereisten:
-
Het bedrijf voert een milieu-impactanalyse uit op de eigen activiteiten en waardeketen.
-
Medewerkers in relevante rollen krijgen de juiste ondersteuning om de milieustrategie uit te voeren.
-
Productontwikkeling incorporeert circulariteitsprincipes en volgt de afvalhiërarchie.
Impact-thema 8: Government Affairs & Collective Action
Om echte verandering teweeg te brengen, moeten bedrijven samenwerken en niet alleen concurreren. Dit thema gaat over gezamenlijke actie om sociale en ecologische impact te vergroten, ook buiten de eigen bedrijfsvoering.
Voorbeelden van vereisten:
-
Het bedrijf neemt deel aan minstens twee collectieve initiatieven die sociale of ecologische impact bevorderen.
-
Het bedrijf begeleidt andere bedrijven binnen de sector of waardeketen om hun impact te verbeteren.
Impact-thema 9: Complementary Impact Topics
Naast de voorgaande impact-thema’s erkent B Lab dat bedrijven ook andere, unieke impactgebieden kunnen hebben. Deze standaard draait om het identificeren en verbeteren van deze aanvullende impactgebieden.
Voorbeelden van vereisten:
-
Het bedrijf beantwoordt vragen over aanvullende impactonderwerpen in de B Impact Assessment.
-
De hoogste bestuurslaag stelt twee verbeterdoelen vast voor de meest materiële impactgebieden en maakt deze openbaar.
Wanneer gelden de nieuwe B Corp-standaarden?
Bestaande B Corps moeten hercertificeren op basis van de nieuwe standaarden zodra hun termijn afloopt. Controleer je submission date in de B Impact Assessment: zes maanden voor je hercertificatiedatum moet je opnieuw indienen.
Bedrijven met een submission date in 2025 hercertificeren nog volgens de huidige standaarden. Let op: vóór 30 juni aanstaande indienen! Vanaf 2026 gelden de nieuwe standaarden.
Voor nieuwe B Corps geldt: dien je assessment uiterlijk in 2025 in om nog onder de huidige standaarden te vallen. Vanaf 2026 wordt de certificering beoordeeld aan de hand van de vernieuwde richtlijnen.
Kortom, de nieuwe standaarden dragen bij aan:
-
Meer geloofwaardigheid en transparantie in de certificering.
-
Betere aansluiting op hedendaagse en toekomstige uitdagingen.
-
Een sterkere stimulans voor bedrijven wereldwijd om bij te dragen aan een inclusieve, regeneratieve en veerkrachtige economie.
Grooblue zet de nieuwe standaarden om in actie
Bij Grooblue – B Corp sinds november 2024 – omarmen we deze ontwikkelingen. Met vier enthousiaste B Leaders in ons team en een bewezen trackrecord in impactvol ondernemen:
-
Updaten we de Impact game, in samenwerking met B Lab Benelux, zodat deze aansluit op de nieuwe standaarden (work in progress).
-
Delen we onze kennis, expertise en tools om bedrijven te helpen hun positieve impact te vergroten en écht toekomstbestendig te worden.
Wil je weten wat deze verandering voor jouw organisatie betekent? Of je nu bezig bent met de hercertificering of als je aan het begin van de assessement staat? Laat het ons weten, we denken en werken graag met je mee. Let’s Grooblue!