Grooblue

Blogs

Conscious quitting: hoe blijf je aantrekkelijk voor talent?

Veel werknemers verlangen naast geld en flexibiliteit ook naar banen die vervulling bieden bij bedrijven die proberen een positieve bijdrage te leveren aan de wereld.

In de “Net Positive Employee Barometer” werden 4.000 werknemers in de VS en het VK ondervraagd. Meer dan de helft van de mensen wil actief bijdragen aan het versterken van de positieve impact van het bedrijfsleven. Hoewel veel werknemers weten dat hun bedrijven wel maatregelen nemen om maatschappelijke en milieukwesties aan te pakken, zeggen twee op de drie respondenten dat dit niet genoeg is. Er lijkt dus sprake te zijn van een kloof in ambitie. Werknemers willen dat hun bedrijven meer doen aan het maken van positieve impact.

Conscious quitting

Zelfs in deze moeilijke tijden zegt ongeveer de helft van de respondenten dat ze zouden overwegen om ontslag te nemen als hun organisatie niet iets doet aan de grote maatschappelijke uitdagingen van deze eeuw. Een derde zegt zelfs dat ze dat al hebben gedaan. Deze cijfers zijn zelfs hoger voor Millennials (geboren tussen 1980 en 1995) en Gen Z (geboren tussen 1995 en 2015) de toekomstige arbeidskrachten. Het is daarom verstandig dat bedrijven zich bewust zijn van het fenomeen “conscious quitting.”

Behouden van talent

Door de krapte op de arbeidsmarkt is het vinden en houden van personeel een grote uitdaging voor veel bedrijven. We leven nu in een tijd van veel mondiale uitdagingen en vooral jongere werknemers vrezen voor de wereld die ze zullen erven. Het zou daarom eigenlijk ook geen verrassing mogen zijn dat velen hun tijd en talenten willen geven aan bedrijven die streven naar het maken van positieve impact. Als je dit als bedrijf doet, bereik je gemotiveerde en loyale werknemers en kan je bedrijf versneld een meer duurzaam, verantwoord en winstgevend bedrijf opbouwen.

Wat moeten bedrijven doen om ´conscious quitting´ te voorkomen en werknemers te vinden en te behouden?

1. Toon ambitie in waarden en impact 

2. Communiceer dit zorgvuldig

3. Betrek werknemers

Wil je begeleiding bij het zetten van de eerste stappen? Grooblue helpt met het betrekken van medewerkers bij de impact strategie.