Grooblue

Blogs

Wat betekent CSRD voor jouw bedrijf?

In november 2022 heeft de Europese Unie wetgeving ingevoerd voor duurzaamheidsrapportage, de CSRD, Corporate Sustainability Reporting Directive. Dit betekent dat meer dan 1.000 bedrijven in Nederland zich daar nu op voor moeten bereiden. In het begin geldt deze wetgeving alleen voor grote bedrijven, maar kleinere bedrijven hebben er ook mee te maken in hun rol als  leverancier of klant. Wat kunnen bedrijven nu al doen om zich voor te bereiden op deze wetgeving?


Duurzame rapportage door bedrijven: CSRD
De Green Deal is een serie maatregelen om Europa in 2050 klimaatneutraal te maken. Bedrijven moeten hieraan bijdragen. Om dit te stimuleren, is in november 2022 het Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) aangenomen. Deze is gebaseerd op ESG. ESG staat voor Environmental, Social and Governance. Het gaat over de activiteiten van bedrijven die effect hebben op de samenleving en het milieu. Dit is belangrijk omdat bedrijven een grote impact hebben op de wereld om ons heen. Het doel van deze richtlijn is dat niet-financiële informatie net zo belangrijk wordt als financiële informatie. Grote bedrijven moeten vanaf 2024 rapporteren over hun ESG prestaties.

Dit betekent dat bedrijven niet alleen informatie moeten geven over hoe ze werken (ESRS 1 en 2), maar ook over hun milieu-impact (5 richtlijnen), sociale prestaties (4 richtlijnen) en goed bestuur (1 richtlijn). Deze duurzaamheidsinformatie omvat de bedrijfsstrategie, duurzaamheidsstrategie, het business model, beleid, actieplannen, targets en maatstaven. Dit vraagt om intensieve samenwerking binnen het bedrijf.

In de praktijk zullen grote beursgenoteerde ondernemingen als eerste moeten rapporteren en hun bedrijfsmodel extern laten valideren om te laten zien hoe hun activiteiten invloed hebben op duurzaamheid en hoe externe factoren zoals klimaatverandering of mensenrechtenkwesties van invloed zijn op hun bedrijfsvoering.

CSRD gevolgen
Maar ook als jouw bedrijf niet direct onder de CSRD valt, is het verstandig om je voor te bereiden. Ten eerste omdat bedrijven die onder de CSRD vallen, nu al kritisch kijken naar samenwerkingspartners in de keten. Als zij bijvoorbeeld CO2-neutraal willen zijn, vragen ze aan leveranciers welke maatregelen zij nemen om te verduurzamen. Ten tweede zijn bedrijven die nu al stappen zetten op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen en transparant zijn over hun impact, betrouwbaarder en aantrekkelijker voor klanten, investeerders en werknemers.

Er bestaat geen one-size-fits-all aanpak voor bedrijven die ESG-waarden willen implementeren. Sommige bedrijven vinden hun motivatie van binnenuit, terwijl anderen worden aangemoedigd door regelgeving. Het belangrijkste is dat de ESG waarden intern serieus worden genomen en proactief stappen worden ondernomen waar iedereen binnen het bedrijf aan bij kan dragen.

Wil je weten hoe je een start kan maken met je bedrijf en je medewerkers kan betrekken? Door samen een groeicultuur neer te zetten kun je met jouw organisatie duurzaam verder groeien. Grooblue gebruikt het Harvard Growth Culture model als basis voor deze aanpak. Wil je begeleiding in deze stappen neem dan contact met ons op.