Grooblue

Blogs

In 3 stappen van duurzaamheidsplan naar realisatie

Hoe voorkom je dat ‘duurzaamheid’ blijft bij mooie beloftes en plannen? Hoe maak je echt impact met jouw bedrijf?

De duurzaamheidstransitie is een complex vraagstuk. Niet alleen wet- en regelgeving dwingt organisaties tot duurzame keuzes, ook klanten en medewerkers vragen erom. Duidelijk is dat niets doen geen optie is. Vanaf 2024 moeten beursgenoteerde organisaties rapporteren op de impact die zij maken volgens de Corporate Social Reporting Directive (CSRD) van de EU. Deze verplichte duurzaamheidsrapportage zal ook gevolgen hebben voor hun partners en leveranciers. Goed dus om nu al voor te sorteren op deze verplichtingen.

Van duurzaamheidsplan naar realisatie

De duurzaamheidsstrategie staat, maar hoe krijg je deze ook daadwerkelijk geïmplementeerd in de organisatie? Organisaties maken duidelijke keuzes voor hun duurzaamheidsstrategie. Het realiseren van deze plannen is waar de complexiteit zit. Vaak omdat de realisatie effect heeft op alle facetten van de business en dat maakt het niet makkelijk.

Draagvlak

De duurzaamheidsstrategie heeft effect op de gehele organisatie. Processen zullen anders worden ingericht en reporting vereist ook inzicht in wat er gebeurt en verandert. Om draagvlak te krijgen voor deze nieuwe manieren van werken is een gezamenlijke overtuiging in de organisatie de sleutel. Want of je nu aan de slag wilt met duurzaamheid omdat je compliant wilt zijn of juist ‘thought leader’, essentieel is dat iedereen een rol heeft om echt impact te maken.

Stap 1: Gezamenlijke overtuiging

Voordat je de duurzaamheidsstrategie gaat uitrollen neem je eerst alle mensen mee in de visie van de organisatie. Waar gaan we komende vijf of tien jaar samen voor staan? Waar gaan we ons gezamenlijk voor inzetten? Deze gezamenlijke overtuiging is de eerste stap in het creëren van draagvlak binnen de organisatie. Alleen als het draagvlak staat kan het gedrag veranderen.

Stap 2: Eigenaarschap

De duurzaamheidsstrategie kan worden opgedeeld in doelen per afdeling. Elke afdeling gaat afzonderlijk aan de slag om de doelen te vertalen naar hun eigen afdeling. Zo ontstaat er inzicht in welk gedrag en welke processen aangepast moeten gaan worden. Door het zelf op te pakken voelen de mensen zich ook verantwoordelijk om de gestelde doelen waar te maken. 

Stap 3: Impact team

De volgende stap is alle vereiste acties samen te brengen en deze te delen met alle afdelingen. Zo ziet iedereen wat er gaat gebeuren en welke stappen iedereen neemt om de duurzaamheidsstrategie te implementeren. Het is goed om nu een impact team samen te stellen, waar van elke afdeling een afgevaardigde zitting neemt om het handelen continu te delen met de gestelde doelen in het achterhoofd.

Duurzaamheid als kans

Pak deze uitdaging aan om samen met je mensen een impactvolle organisatiecultuur neer te zetten. Een impactvolle organisatiecultuur is de basis om te kunnen schalen. Door samen een groeicultuur neer te zetten kun je met jouw organisatie duurzaam verder groeien. Grooblue gebruikt het Harvard Growth Culture model als basis voor deze aanpak. Wil je begeleiding in deze stappen, neem dan contact met ons op.